Op 22 april 2014 start de bibliotheek van Geel met ‘E-boeken in de Bib’. Vanaf dan kunnen de leden in de bibliotheek terecht voor het lenen van e-boeken.

Op 22 april 2014 start de bib van Geel in samenwerking met Bibnet en 213 andere bibliotheken met ‘E-boeken in de Bib’. Vanaf dan zullen de bibliotheekleden zo’n 400 digitale boeken via een app kunnen downloaden. E-boeken lezen, of e-lezen, wint aan populariteit. De bibliotheek van Geel speelt in op deze groei en biedt haar leden, naast de fysieke boeken, ook e-boeken aan.

App

Voor het lezen van e-boeken heeft de lezer een app nodig. Deze app is gratis en werkt zowel op Apple- als Android-toestellen. De lezer kan de app downloaden via de AppStore en Google Play. De app bevat een comfortabele leesomgeving, een etalage met sorteerfunctie en een persoonlijke boekenplank. Met een persoonlijke login kan de lezer niet alleen lezen, maar ook de leentermijn in het oog houden en controleren welke e-boeken hij of zij heeft geleend.

Interessant tarief

De bibliotheek biedt de e-boeken tegen een democratische prijs aan (drie e-boeken lenen voor vijf euro). Om e-boeken te downloaden, kan de lezer een leentegoed aankopen in de bibliotheek. De lezer kan de e-boeken voor vier weken lenen. De e-boeken worden gedownload zodat men ze ook kan lezen zonder internetconnectie. Lezers kunnen altijd alle boeken lezen. Er is geen beperking op het aantal lezers per e-boek. Binnen de muren van de bibliotheek is het lezen van e-boeken gratis. Daarvoor kunnen de bezoekers gebruik maken van de computers of tablets van de bib, of lezen op een eigen toestel via de wifi van de bibliotheek.

Digitale week

Het project ‘E-boeken in de Bib’ is een nieuwe stap in de digitale ontwikkeling van de bibliotheek van Geel. In dit pilootjaar presenteert de bibliotheek een Nederlandstalige collectie met een focus op boeken die in Vlaanderen worden uitgegeven. De startcollectie bevat een vierhonderdtal boeken. Hiervoor werken Bibnet en de bibliotheken samen met zes gekende uitgeverijen: WPG, Lannoo, Van Halewyk, Vrijdag, Acco en Veenbos & Keuning. Met dit project wil de bib van Geel aantonen dat ze haar opdracht ook voor e-boeken wil waarmaken. Via de bibliotheek kan men proeven van een nieuw medium. Het bibliotheekpersoneel staat ook klaar om mensen die minder vertrouwd zijn met dit medium te helpen. De lancering van dit project gebeurt tijdens de digitale week, en beklemtoont opnieuw de belangrijke rol die lokale bibliotheek speelt voor een inclusieve digitale samenleving.

Bibnet is een projectorganisatie van de Vlaamse Overheid. Met Bibnet wil de Vlaamse Overheid er voor zorgen dat bibliotheken ook in een digitale omgeving een meerwaarde kunnen betekenen voor hun publiek. Meer informatie over Bibnet en ‘E-boeken in de bib’ vind je op www. bibnet.be/eboeken.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Workshop: gebruik van tablets voor beginners en e-boekencollectie bib

De bib organiseert samen met Elektromic Geel een workshop voor beginners, voor het praktisch gebruik van een tablet. Wat is er op de markt, hoe herken ik een Ipad, Android toestel enz. Hoe gebruik ik deze modellen, wat zijn de voor- en nadelen t.o.v. een computer, hoe zet ik er een app op, hoe zet ik een e-boek van de bib-app op een tablet, hoe werkt de e-boeken-app van de bib

  • donderdag 12 juni van 13.30 tot 15.30 uur
  • donderdag 12 juni van 19.30 tot 21.30 uur

Inschrijven kan tot 11 juni, vermeld duidelijk je naam en het gewenste tijdstip.